Centru de studii si cercetari privind Drepturile Omului si Discriminarea
Centrul si-a propus ca obiectiv fundamental să desfăsoare o activitate de cercetare stiinţifică multidisciplinară în domeniul relaţiilor interne si internaţionale si care să aibă drept obiectiv fundamental respectarea drepturilor si libertăţilor fundamentale ale omului, precum si prevenirea discriminării bazate pe apartenenţa religioasă sau convingeri, disabilităţi, vârstă sau orientare sexuală, în ceea ce priveste ocuparea forţei de muncă si condiţiile de muncă. Legile internaţionale si naţionale interzic discriminarea pe bază de rasă, culoare, naţionalitate, origine, religie, vârstă, dizabilităţi, gen sau orientare sexuală. Prin intermediul Centrului de Studii si Cercetări privind Drepturile Omului si Discriminarea din cadrul Facultăţii de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea Ovidius are în vedere implementarea unor programe si măsuri în vederea prevenirii discriminării în cadrul tuturor programelor, serviciilor,facilităţilor, admiterii, aplicaţiilor.
Conform statutului principalele trei direcţii tematice pe care si le propune Centrul sunt: promovarea în mediul universitar a conceptelor de nediscriminare si egalitate, precum si cercetarea fenomenului discriminării, a manifestărilor de rasism si xenofobie în instituţiile administraţiei locale si în sânul societăţii civile în zona Dobrogea. A treia direcţie tematică o reprezintă formarea de specialisti în materie de nediscriminare si familiarizarea studenţilor cu situaţiile care pot conduce la apariţia faptelor de discriminare.
Referitor la cercetare si la alte activităţi universitare privind respectarea Drepturilor Omului si non-discriminarea în cadrul instituţional, în agenda de cercetare a Centrului au fost incluse trei proiecte ce se vor derula pe parcursul următorilor ani.
Primul proiect este o cercetare de tip calitativ a comunităţii aromânilor din Dobrogea.
Cea de a doua cercetare are ca temă studiul stereotipurilor, al prejudecăţilor si discriminării cu referire la persoanele vârstnice, inclusiv studiul protecţiei juridice a acestei categorii de vârstă.
A treia cercetare este un studiu teoretic si practic - aplicativ cu referire la comunitatea lipovenilor din Dobrogea.
Coordonator - Prof. univ. dr. Mihaela Rus - Prodecan pe probleme de cercetare
Sef departament/ responsabil - Conf.univ.dr.Marin Marilena
Anul infiintarii - 2003
Structura de care apartine: Departamentul de Drept
Ordinul de infiintare/ Sedinta de Senat în care a fost aprobat: HS 58/2003; acreditat pana in 2008 CNCSIS
Contact
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.drept-ovidius.ro
Institutul de cercetari sociale Dobrogea
Institutul de cercetari sociale Dobrogea are ca obiectiv fundamental cercetarea socială de tip calitativ si cantitativ in spatiul social dobrogean. A apărut in 2008 ca o necesitate de a coordona activităţile de cercetare concretizate in cercetări de teren, conferinţe, mese rotunde pe problematica psiho-socială specifică din Dobrogea,cunoscându-se ca in aceasta zona se impune un model de multiculturalitate.
Activităţile de cercetare vizează mai multe direcţii:
-analiza si realizarea profilului psiho-social al etniilor din Dobrogea
-identificarea modelului intercultural de convieţuire
-studii privind relaţii interetnice in spaţiul dobrogean
Coordonator - Prof. univ.dr. Mihaela Rus - Prodecan pe probleme de cercetare
Sef departament/ responsabil - Lect.univ.dr.Cristian Opariuc-Dan
Anul infiintarii - 2008
Contact
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.drept-ovidius.ro